telefoon070 512 3200

A- A A+

Groepswonen

LR-evb-20140506-8196SWZ Amaliahof heeft 12 verpleeghuisplaatsen

Voor welke doelgroep

Het groepswonen of kleinschalig wonen is bedoeld voor bewoners met dementie, die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen en 24 uur begeleiding nodig hebben. Voor de bewoner zal de groep een meerwaarde moeten hebben en andersom zal de bewoner een meerwaarde moeten hebben voor de groep. De vraag en de behoefte van de bewoner staan centraal. De dagindeling wordt bepaald op basis van het levensritme van de individuele bewoner.

Hoe ziet de groepswoning eruit

Het gebouw staat los van SWZ Sophieke en bestaat uit twee woonlagen voorzien van een lift. Elke etage heeft zes zit/slaapkamers met een wastafel. In de gang bevindt zich de doucheruimte met toilet, een badruimte met een hoog/laag bad en een apart toilet. Er is per etage een gezamenlijke huiskamer met keuken. Er is plaats voor twaalf bewoners, verdeeld over twee woongroepen die in een huiselijke sfeer samen wonen onder begeleiding van de verzorging en met elkaar de dagelijkse dingen doen, zoals lichte LR-evb-20140506-8195huishoudelijke karweitjes, boodschappen en het klaar maken en nuttigen van de maaltijden. De zit/slaapkamers worden door de bewoner/familie zelf ingericht, zoals de vitrage en overgordijnen, een linnenkast en een seniorenbed. De vloer is voorzien van marmoleum en op iedere kamer is een telefoonaansluiting aanwezig. Door de extra vierkante meters voor de huiskamer en de algemene ruimte, zijn de zit/slaapkamers niet zo groot, wel is er ruimte voor een klein zitje met een televisie.LR-evb-20140506-8193

Medewerkers

Binnen begeleid wonen is gekozen voor een continue bezetting van twee medewerkers voor twaalf bewoners. Iedere groep van zes bewoners heeft een verzorgende. Het is de bedoeling dat hij/zij de gehele dienst bij dezelfde groep werkt. Het opleidingsniveau is minimaal niveau 3 en tenminste één van beide heeft een opleiding als ziekenverzorgende (of gelijkwaardig). Er zijn twee verschillende diensten die gedraaid worden per etmaal: een dienst van 07.15 uur tot 15.15 uur en een dienst van 15.00 uur tot 23.00 uur. De nachtdienst bestaat uit een gediplomeerd medewerker van de SWZ. Er wordt gewerkt vanuit het groepswonen en levert zorg aan de bewoners van SWZ Sophieke en de woningen op het terrein. De diensten zijn van 22.45 tot 07.30 uur. De huishoudelijke dienst helpt bij het schoonhouden van de woning en ondersteunt de verzorging bij het begeleiden van de bewoners. Er wordt gewerkt met persoonlijk begeleiders. Iedere bewoner heeft een persoonlijke begeleider. Deze is verantwoordelijk voor de totale zorg en onderhoudt contacten met de familie (eerste contactpersoon) en de disciplines (zoals de psycholoog, verpleeghuisarts en de fysiotherapeut), die ons ondersteunen en adviseren.

Criteria voor psychogeriatrische verpleeghuiszorg
Doelstelling/doelgroep

  • Heeft een psychogeriatrische indicatie.
  • Profiteert van het verblijf op een eigen kamer en het leven in groepsverband.
  • Bezit nog enige mate van zelfredzaamheid, om zich te kunnen handhaven op een eigen appartement en in de groep.
  • Door gekozen werkmethodiek blijven gedragsstoornissen als agressie en zwerfneigingen hanteerbaar.

Als uitsluitingscriteria gelden

  • Bewoner wordt met twee of meer personen geholpen, aanpassingen van methodiek leiden niet tot verbetering.
  • Bewoner profiteert niet meer van eigen appartement/of van de meerwaarde van het project.
  • Ernstige niet te corrigeren gedragsproblematiek (agressie, zwerfneigingen).

Kosten

De kosten lopen via de WLz. Extra kosten zijn een telefoonabonnement en casema. Aan de familie wordt een maandelijkse bijdrage gevraagd dat wordt besteed aan extra dingen zoals, iets lekkers bij de koffie, een hapje en drankje voor ‘s avonds of materiaal voor activiteiten.

Aanmelden voor groepswonen

Als u in aanmerking wilt komen voor het groepswonen, dan kunt u samen met uw huisarts een indicatie aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg. De zorgbemiddelaars kunnen u eventueel helpen met het aanvragen van deze indicatie. Na ontvangst van de aanmelding en het indicatiebesluit wordt door de zorgbemiddelaar van SWZ contact met u opgenomen voor een kennismakingsgesprek. De eventuele wachtlijst voor het groepswonen, wordt beheerd door de zorgbemiddelaar.

Adres

SWZ Amaliahof
Van Zuylen van Nijeveltstraat 469
2242 MC Wassenaar
070-5121198

Maandelijkse activiteiten

Het activiteitenoverzicht

Informatieblad september-oktober


Kort nieuws

Rolstoeldriedaagse 2018

Is dit jaar op 4, 5 en 6 september! Rolt u gezellig met ons mee?!

Lees meer...

Opening SWZ Bellesteijn

De officiële opening van onze nieuwe locatie SWZ Bellesteijn was op 22 mei 2018.

Lees meer...

Bijna klaar....

... nieuwbouw de Bellesteijn!

Lees meer...