Wet zorg en dwang
Nee tenzij…..
De Wet zorg en dwang is vanaf 1 januari 2020 een feit! Het uitgangspunt van de nieuwe wet is ‘Nee, tenzij’. Dat betekent dat vrijheidsbeperking of onvrijwillige zorg in principe niet mag worden toegepast, tenzij er sprake is van ernstig nadeel voor de cliënt of zijn omgeving.
De nieuwe Wet zorg en dwang sluit beter aan bij de zorg voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking, waardoor mensen die hun wil niet meer kunnen uiten beter beschermd worden. Voor cliënten met dementie is het moeilijker om de juiste keuzes te maken. Ook zijn ze zich niet altijd bewust van de gevolgen van hun gedrag. SWZ houdt hier rekening mee, door voor alle clienten vrijheid en veiligheid zorgvuldig op elkaar af te stemmen.
SWZ volgt de Wet zorg en dwang voor clienten die in een kleinschalige woonvoorziening wonen. In de brochures kunt u lezen wat dit voor u betekent.
Brochures over de Wet zorg en dwang
Onafhankelijke cliëntenvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang
Iedere cliënt en zijn of haar vertegenwoordiger die te maken heeft met de Wet zorg en dwang (Wzd) heeft recht op bijstand door een onafhankelijke cliëntenvertrouwenspersoon Wzd. Voor u is dit een cliëntenvertrouwenspersoon Wzd van Zorgstem.
Wat kan de cliëntenvertrouwenspersoon Wzd voor u betekenen?
- Zij luisteren naar uw verhaal
- Zij helpen u om uw vraag of klacht te verhelderen & verwijzen zo nodig door
- Zij geven informatie en uitleg over uw rechten binnen de Wzd
- Zij ondersteunen u bij het zoeken naar oplossingen van uw vraag of klacht
- Zij kunnen desgewenst ondersteunen bij het schrijven van een klachtbrief, of meegaan naar gesprekken waar de klacht besproken wordt.
Wie is uw cliëntenvertrouwenspersoon Wzd voor SWZ?
Jessica Goedhart (klik hier voor de flyer)
06-40976989
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.